Tømrerens eget hus

arkitekt & håndværker arkitektur, lavenergi BR2015, skitseprojekt, villa

Lavenergihus i Lystrup ved Aarhus. Villaen er et træhus udført i kerto-bjælker, beklædt med matsorte kompositplader fra Steni og lister af Canadisk cedertræ fra Moelven. Villaen opvarmes via jordvarme og en varmepumpe.
Læs mere nederst på siden.

Lavenergiklasse 2015

Beliggenhed:

Elmehaven, Lystrup

Status:

Opført i 2012

Energikrav:

lavenergiklasse 2015 (A1)

Energiforbrug:

1.702 kWh pr. år

Størrelse:

178 + 40 m2

Bygherre:

Privat

Foto:

Rasmus Jensen ARKITEKT MAA

Tømrerens eget hus

Lavenergi-villa i Lystrup opført i træ – udvendig beklædt med komposit-plader, samt fladt tagpap tag. Villaen er bygget i 2 forskudte plan, hvor der fra villaens opholdsrum er udsigt over Aarhus-bugten.

Husets bærende konstruktioner udføres i ‘Kerto I’-træbjælker – på et højisoleret betondæk/fundament. Gulvene isoleres med 450 mm polystyren-plader og med 200 mm randisolering langs fundament. Udvendigt beklædes husets med mat sorte komposit-plader samt lodrette cedertræslister. Konstruktionerne udføres meget lufttætte, og vægge og tage isoleres kraftigt med stenulds-isolering. Husets vinduer og døre er træ-komposite-alu rammevinduer med 3-lags ‘plusenergi’-ruder med varmkant.

Et kompaktanlæg leverer varme til rumopvarmningen via ventilationsanlæg og gulvvarme samt varmt brugsvand. Anlægget har en 3 kw jordvarmepumpe med 180 meter jordslanger og en luft til luft varmepumpe. Jordvarmepumpen bidrager til gulvvarmen, mens luft til luft varmepumpen leverer det varme brugsvand. Friskluften forvarmes i et 40 meter langt jordrør inden det kommer ind i huset og opvarmes yderligere i modstrømsveksleren, hvor varmen fra den udgående luft overføres til indblæsningsluften. Udover at der er gulvvarme i alle husets rum, opvarmes alle opholdsrum også ved hjælp af ventilationsluften. Husets energibehov er reduceret til et minimum, og det kan opvarmes alene via ventilationsluften.

Loftet i villaens opholdsrum og gangareal er beklædt med trælisteloft som integreret akustik dæmpende overflad – i kontrast til det hårde klinkegulve og store vinduepartier. Listeloftet er med indbyggede LED-spots, bevægelsessensorer og ovenlys. Se mere på www.listeloft.nu.

Huset er opført som lavenergiklasse LE2015-byggeri og den endelige trykprøvning viste en tæthed på 0,41 l/s/m2 ved 50 Pa (2015-krav: max. 1,0 l/s/m2).

Portalen Houzz har skrevet en artikel om projektet – link til artikel, tryk her.