Orangeri i Viborg

Skitsering og projektering af moderne orangeri til velbevaret villa i Viborg.

Orangeri i Viborg som tilbygning over gårdrum

Orangeriet er opført i gårdrummet mellem en fin velbevaret villa og dens garage. Villaen, der oprindeligt er bygget i 1901, har gennemgået en omfattende renovering fra ende til anden. Orangeriet er som overdækning over villaens gårdrum og åbner sig op imod syd. Facaden imod vejen og nord er mere lukket, dog har én af hovedidéerne igennem processen været at bibeholde et kig mod øst – ned ad vejen og udover byens sydlige sø, Søndersø og det rekreative område Sønæs i Viborg.

Orangeriet som tilbygning ligger en lille smule forskudt i forhold til huset, for at skabe kigget fra hjørnet af orangeriet og ud over Sønæs, Søndersø og landskabet omkring Viborg Golfklub. For at integrere orangeriet bedst muligt med både terrassen og haven er der 2 dobbelte døre fra orangeriet og ud mod syd til terrassen, der også er nyanlagt. Tilbygningen bruges som udestue til at forlænge sæsonen på terrassen.

Orangeriets vægge er villaens og garagens eksisterende facade og så er der opført en mur imod vejen. Muret står hvidpudset mod vejen i samspil med villaen og garagen. Muren indvendigt i orangeriet står i blanke rustikke mursten for at give noget tekstur og varme i rummet. Gulvet er støbt beton med store klinker øverst. Indbygget i orangeriet er en italiensk pizzaovn, som dagligt bruges til at bage i. I et hjørne er der integreret en trappe og en siddebænk i egetræ, som giver en afslappet siddemulighed med en følelse af at sidde ude under åben himmel.

Øverst i glasbygningen udlufter og ventilerer de klimastyrede automatiske vinduer med opluk, når solen giver varme.

Udestue ved villa i Viborg

Beliggenhed: Viborg
Status: Opført i 2020
Størrelse: 34 m2
Bygherre: Privat
Foto: Rasmus Jensen ARKITEKT MAA & Drivadan